37

Παρλαπάνη Φ. Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια (M.Sc., Ph.D.)

Επίκουροι καθηγητές

Γνωστικό Αντικείμενο: Μοριακή Μικροβιολογία και Ποιότητα Αλιευτικών Προϊόντων – Τροφίμων

Η Δρ Παρλαπάνη ασχολείται με τη μικροβιακή αλλοίωση και τους μικροβιακούς κινδύνους σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων, με τις πηγές επιμόλυνσης καθώς και με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών έτσι ώστε να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) να προλαμβάνουν αλλά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. Έχει συμμετάσχει σε δραστηριότητες επικοινωνίας με την παραγωγική βάση και την κοινωνία γενικότερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. (Extension and Outreach), έχει αναπτύξει προγράμματα για την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων στην εστίαση και αναψυχή, έχει προτείνει νέες στρατηγικές για περαιτέρω αειφορική ανάπτυξη στις Η.Π.Α. καθώς και στρατηγικές καταπολέμησης της ανέχειας στην Αφρική, έχει αναπτύξει ένα νέο τρόπο ιχνηλάτισης και παρακολούθησης μικροβιακών και χημικών κινδύνων σε όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας των αλιευτικών προϊόντων τόσο σε τεχνητά (υδατοκαλλιέργεια) όσο και σε φυσικά οικοσυστήματα, έχει εργασθεί σε πάνω από 18 ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, διαθέτει πάνω από 70 δημοσιεύσεις, είναι κριτής σε πολλά έγκριτα διεθνή περιοδικά του Elsevier, Springer Nature, Wiley, Frontiers, MDPI, κ.α., είναι μέλος του editorial board στο Journal of Aquatic Food Product Technology (Taylor & Francis) και συνεργάζεται με κορυφαίους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο καθώς και με κορυφαία στελέχη σε διεθνείς οργανισμούς.

Scopus

Scholar

Researchgate

 

Email: fwparlap@uth.gr

Τηλ: +30.24210.93264