Σφουγγάρια που περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες και τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της φαρμακευτικής αντιμετώπιση της νόσου, μελετά το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας και Βιοποικιλότητας της Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει.
Πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα λειτουργεί και μεταπτυχιακό που σχετίζεται με την αειφορική διαχείριση του υδατικού περιβάλλοντος. «Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος βιοποικιλότητας» αναφέρεται σχετικά από το Τμήμα δίνοντας το στίγμα των δυνατοτήτων αξιοποίησής του τόσο για τη διατροφή όσο και για τη φαρμακευτική.
Πριν μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

Ο διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με θέμα την αειφορική διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος και κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Δημήτρης Βαφείδης ανέφερε πως «το μεταπτυχιακό πρόγραμμα πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της αλιείας, τις υδατοκαλλιέργειες, την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Αυτή την περίοδο μάλιστα είμαστε σε διαδικασία επανίδρυσης του μεταπτυχιακού με πιο αποκλειστικό στόχο δράσης τη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος. Στην έρευνά μας εντάσσονται θέματα που σχετίζονται με τους αλιευτικούς πόρους πέρα από τα ψάρια, όπως σφουγγάρια, κοράλλια, σουπιές καβούρια, αστακούς. Μάλιστα από τα τρόφιμα κοιτάμε τις βιοδραστικές ουσίες, άλλα παραπροϊόντα που μπορούν να προσφέρουν ζωικοί οργανισμοί και τα οποία έχουν χρηστική αξία για τον άνθρωπο σε διάφορους τομείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το Αιγαίο κρύβει πάρα πολλά μυστικά, είναι ένας παράδεισος βιοποικιλότητας στην εύκρατη περιοχή που βρισκόμαστε και οι έρευνες που διεξάγουμε, θα δώσουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε μια σειρά από προιόντα που σχετίζονται με τη βιομηχανία και το φάρμακο. Συγκεκριμένα έχουμε αυτή τη στιγμή στοιχεία που δείχνουν ότι θαλάσσιοι οργανισμοί κρύβουν αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, έως και αντικαρκινικές ουσίες. Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα σφουγγάρια, οι αχινοί, τα ολοθούρια τα οποία εντοπίζονται στο Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία από την παγκόσμια βιβλιογραφία αλλά και έρευνες που γίνονται στο Αιγαίο, ενώ είμαστε στη διαδικασία που το ερευνούμε και εμείς. Ειδικότερα εμείς μέσω του εργαστηρίου της θαλάσσιας βιολογίας και βιοποικιλότητας του οποίου είμαι διευθυντής και με τη συνδρομή συναδέλφων του εσωτερικού και του εξωτερικού πραγματοποιούμε έρευνες σε όλο το Αιγαίο. Αυτό που βλέπουμε, είναι πως τα σφουγγάρια κρύβουν αντικαρκινικές ουσίες. Γι’ αυτό και παίρνουμε τα σφουγγάρια, τα μελετούμε στο εργαστήριο και προχωρούμε την έρευνα».

Πηγή: e-thessalia.gr