Marine Mammals Biomonitoring Course (coming up)
An exciting initiation to the practical fundamentals of Marine Mammals Biomonitoring. On a boat and at sea in its entirety. No desks. No simulations.
Basic course information. More details will follow here soon.
Contact
biomammal@uth.gr
Course format
– 7 days live & learn aboard
– 6 trainees per session & boat
– theoretical introduction
– applied training on methodology and equipment
– basic navigation, boat handling and safety at sea
– open to any scientific background
– no prior experience required
Benefits
– transformative personal experience
– practical skills, deep understanding
– certificate of completion
Accomodation
– A Sailboat (at least 12m)
– Trainees normally share 3 double cabins
Provisional Venues
– Pagasetic Gulf
– Northern Sporades
– Alonnisos Marine Park
– Routes and dates subject to weather
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Σύγχρονες τεχνικές εκτροφής σαλιγκαριών»
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020
Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι μία σχετικά νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά τα ελληνικά σαλιγκάρια ήδη διακρίνονται στις διεθνείς αγορές για τα ανταγωνιστικά τους χαρακτηριστικά. Οι παραγωγοί καλούνται να επιλύσουν σειρά ζητημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας εκτροφής. Η συνεχής επιμόρφωση των παραγωγών σχετικά με την εκτροφή και τις απαιτήσεις της οδηγεί στην επίλυση των ζητημάτων αυτών με το βέλτιστο τρόπο.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του τ.ΓΙΥΠ στο Βόλο και η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στον πειραματικό σταθμό εκτροφής σαλιγκαριών του τ.ΓΙΥΠ και σε μονάδα εκτροφής του Ν. Μαγνησίας.
Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας 10 ημερών οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Παρακολούθησης το οποίο αντιστοιχεί σε 3 μονάδες ECΤS και μπορεί να αντιστοιχηθεί με πιστωτικές μονάδες ECVET στο πλαίσιο μεταφοράς, αναγνώρισης και συσσώρευσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων ενός προσώπου με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικού προσόντος.
Σχεδιάζεται και ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Επίπεδο Β’) μεγαλύτερης διάρκειας το οποίο θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως ώστε η παρακολούθηση και των δύο προγραμμάτων να οδηγήσει σε Πιστοποιητικό της Επαγγελματικής ειδικότητας «Τεχνικός σαλιγκαροτροφίας».
Πληροφορίες:
Χατζηιωάννου Μαριάνθη, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
E-mail: mxatzi@uth.gr
Ιστοσελίδα: http://labhel.diae.uth.gr/
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Τεχνολογία τροφίμων, Γευσιγνωσία & Μάρκετινγκ στην εστίαση και αναψυχή: Θαλασσινά & Συνοδευτικά Ποτά»
Υπεύθυνη: Φ. Φ. Παρλαπάνη
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τεχνολογία τροφίμων, Γευσιγνωσία & Μάρκετινγκ στην εστίαση και αναψυχή: Θαλασσινά & Συνοδευτικά Ποτά» απευθύνεται κυρίως σε εργαζομένους (σεφ/ μάγειρες, μπαρτεντερ, σερβιτόρους, κτλ.) στον χώρο της εστίασης (πχ. εστιατόρια, μπαρ) και αναψυχής (πχ. ξενοδοχεία, πλοία/κρουαζιερόπλοια, τραίνα, αεροπλάνα), καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο του κοινωνικού συνόλου που επιθυμεί να επιμορφωθεί σε αυτά τα θέματα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην μεταφορά υψηλού επιπέδου γνώσης σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αλιευτικών προϊόντων και των συνοδευτικών ποτών (διότι η ικανοποίηση του πελάτη εξαρτάται από τον συνδυασμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών φαγητού - ποτού και τελικώς από την συνδυαστική τους επίγευση), τις μεθόδους επεξεργασίας για την παραγωγή μεταποιημένων τροφίμων (πχ. παραγωγή καπνιστών, παστών και μαριναρισμένων προϊόντων άμεσης κατανάλωσης) και ποτών (πχ. παραγωγή μπύρας) μέσα στους χώρους της εστίασης και αναψυχής, το μάρκετινγκ, τις αρμοδιότητες των εργαζομένων, τη συμπεριφορά και την επικοινωνία τους με τον πελάτη, κ.α., η γνώση των οποίων αποτελεί κινητήριο δύναμη για την προσέλκυση του γαστρονομικού τουρισμού από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εκπαίδευση στα παραπάνω θα ενισχύσει τις γνώσεις και τα προσόντα των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς και θα βελτιώσει το επαγγελματικό τους υπόβαθρο, καθιστώντας τους έτσι ανταγωνιστικότερους στο χώρο της εστίασης και αναψυχής. Επιπλέον, θα τους επιτρέψει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους στην τεχνολογία τροφίμων και ποτών καθώς και στη γευσιγνωσία, αλλά και να είναι σε θέση να προσφέρουν άριστες πληροφορίες προς τους καταναλωτές του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού σχετικά με τα παραπάνω ως εργαζόμενοι στην εστίαση και σε χώρους αναψυχής (πχ. ξενοδοχεία, πλοία/κρουαζιερόπλοια, αεροπλάνα, τραίνα, κ.α.), πράγμα το οποίο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.
Στοιχεία Επικοινωνίας: κα Δέσποινα Κοκιούμη, ΕΔΙΠ, τηλ 24210 93085
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων στις επαγγελματικές κουζίνες, μπαρ και εγκαταστάσεις αναψυχής»
Υπεύθυνη: Φ. Φ. Παρλαπάνη
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων στις επαγγελματικές κουζίνες, μπαρ και εγκαταστάσεις αναψυχής» απευθύνεται σε εργαζομένους στον χώρο της εστίασης και αναψυχής όπως σεφ/μάγειρες, μπαρτεντερ, σερβιτόρους, κ.α. και του γενικότερου τουριστικού κλάδου, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο του κοινωνικού συνόλου που επιθυμεί να επιμορφωθεί σε αυτά τα θέματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην μετάδοση γνώσης σχετικά με τους κινδύνους (μικροβιακούς, χημικούς και φυσικούς) που απαντώνται στις πρώτες ύλες παρασκευής γευμάτων, των κινδύνων που προέρχονται από το προσωπικό ή από άλλες πηγές επιμόλυνσης, όπως επιφάνειες εργασίας, μαγειρικά σκεύη, εξοπλισμός, κτλ., συμπεριλαμβανομένων και των ιών κρυολογήματος (πχ. SARS-CoV-2) και γρίπης (πχ. H1N1, H3N2) που μπορεί να επιμολύνουν το φαγητό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή σερβιρίσματος, το νερό πόσης το οποίο πιθανόν να αποθηκεύεται προσωρινά σε δεξαμενές, τον παραγόμενο πάγο καθώς και το νερό αναψυχής. Επίσης, αναφέρεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων- Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, σχετικά με το προσωπικό, καθαρισμό και απολύμανση, μυοκτονία – απεντόμωση, κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και χειρισμό των τροφίμων (πλύσιμο, απόψυξη, τεμαχισμός, μαγείρεμα – ψήσιμο, κρύωμα, διατήρηση, σερβίρισμα, κ.α.) καθώς και στο σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων στις επαγγελματικές κουζίνες και στα μπαρ τόσο της εστίασης, όσο και στις κουζίνες ξενοδοχείων, στα μπαρ και στις εγκαταστάσεις αναψυχής, πλοίων, κρουαζιερόπλοιων, κ.α., πράγμα το οποίο θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την προστασία της υγείας των καταναλωτών του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.
Στοιχεία Επικοινωνίας: κα Δέσποινα Κοκιούμη, ΕΔΙΠ, τηλ 24210 93085
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης
«Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ/GIS) στη Διαχείριση του Περιβάλλοντος και των Υδατικών Πόρων»
Υπεύθυνη: Ε. Φαρσιρώτου
Βασικός σκοπός του προγράμματος, είναι η συμβολή στην προώθηση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων στα αναπτυσσόμενα ψηφιακά εργαλεία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
Ο συνδυασμός της βασικής θεωρητικής γνώσης γύρω από την τεχνολογία λειτουργίας τους, παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση στη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού σε διάφορες εφαρμογές, θα αποτελέσουν κύριο στόχο του προγράμματος, έτσι ώστε οι καταρτιζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να εφαρμόζουν ολοκληρωμένες λύσεις σχετικά με δεδομένα πληροφορίας σε ένα γεωγραφικό χώρο υπό το πρίσμα της ορθολογικής διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων και της αειφορίας των υδατικών πόρων.