Πρακτική άσκηση

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) των φοιτητών του τΓΙΥΠ είναι θεσμοθετημένη από την αρχή λειτουργίας του τμήματος. Από το 2009 συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" (ΕΣΠΑ) και αναγνωρίζεται ως εγκεκριμένη δραστηριότητα των φοιτητών και φοιτητριών συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Είναι υποχρεωτική για την απόκτηση του πτυχίου και αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος. Βαθμολογείται από τον Επόπτη Καθηγητή και λαμβάνει συνολικά έξι (6) ECTS. 

Η διάρκειά της είναι τέσσερις (4) μήνες και διεξάγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 6ο εξάμηνο σπουδών υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν δίμηνη ΠΑ (Ιούλιο και Αύγουστο) σε δημόσιους φορείς (Τμήματα Αλιείας) και οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 8ο εξάμηνο σπουδών υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ΠΑ σε παραγωγικούς φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος (ΕΥ) της ΠΑ είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Τμήματος και τη διοικητική υποστήριξη του έργου έχει το γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΠΘ.

Η ΠΑ είναι εποπτευόμενη από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, τα οποία ορίζονται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και εγκρίνονται από τη ΣΤ. Οι επόπτες έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν και να καθοδηγούν τους ασκούμενους φοιτητές καθ' όλη τη διάρκεια της ΠΑ, να επικοινωνούν με τους φορείς και να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα που αφορούν στην αξιολόγηση του φοιτητή και του φορέα. 

Η ΠΑ διεξάγεται κατά το πρώτο δίμηνο αποκλειστικά στα Τμήματα Αλιείας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, με κριτήριο επιλογής τον τόπο διαμονής ή καταγωγής των φοιτητών και το δεύτερο δίμηνο σε παραγωγικούς φορείς τόσο του δημόσιου τομέα, δηλ. ερευνητικά κέντρα (ΕΛΚΕΘΕ, ΙΝΑΛΕ), ιχθυόσκαλες δημοσίου, δημόσια ερευνητικά εργαστήρια, Πανεπιστήμια, όσο και ιδιωτικές δομές, δηλαδή υδατοκαλλιέργειες (θαλάσσιες και εσωτερικών νερών), μονάδες μεταποίησης αλιευμάτων, αλιευτικούς συλλόγους, μελετητικά γραφεία, χημικά εργαστήρια, σαλιγκαροτροφεία κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι οι φορείς δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα συναφή με αυτά που διακονεί το Τμήμα. Αναλυτικά οι επιμέρους λεπτομέρειες για την οργάνωση, τη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση της ΠΑ συμπεριλαμβάνονται στον ιστότοπο του Τμήματος.

Ο Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος καθώς και το Υπόδειγμα για την Αίτηση βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://diae.uth.gr/Home/Texts?link=praktiki-askisi_12 και http://diae.uth.gr/Home/Texts?link=aitiseis-grammateias_19

Για τον Κανονισμό Σπουδών - Πρακτική Άσκηση πατήστε εδώ

ΛΟΙΠΑ

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) των Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020) και είναι θεσμοθετημένη στο Τμήμα όπου ισχύουν τα παρακάτω:

  • Αναγνωρίζεται ως εγκεκριμένη δραστηριότητα των φοιτητών και φοιτητριών συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα Σπουδών.
  • Είναι υποχρεωτική για την απόκτηση του πτυχίου και αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος.
  • Βαθμολογείται αλλά λαμβάνει συνολικά 6 ECTS.
  • Η διάρκειά της είναι τέσσερις μήνες και διεξάγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 6ο εξάμηνο σπουδών υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν δίμηνη ΠΑ (Ιούλιο και Αύγουστο) σε δημόσιους φορείς (Τμήματα Αλιείας) και οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 8ο εξάμηνο σπουδών υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ΠΑ σε παραγωγικούς φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
  • Είναι εποπτευόμενη από τα μέλη ΔΕΠ (Επόπτες) του Τμήματος, τα οποία ορίζονται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο (ΕΥ) και εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος, για την εκάστοτε ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Οι Επόπτες είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση και την καθοδήγηση των ασκούμενων φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ΠΑ, καθώς και με την αξιολόγηση του φοιτητή και του φορέα.

Η Π.Α. διεξάγεται κατά το πρώτο δίμηνο αποκλειστικά στα Τμήματα Αλιείας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, με κριτήριο επιλογής τον τόπο διαμονής ή καταγωγής των φοιτητών και το δεύτερο δίμηνο σε παραγωγικούς φορείς τόσο του δημόσιου τομέα, π.χ. ερευνητικά κέντρα (ΕΛΚΕΘΕ, ΙΝΑΛΕ, κ.λπ.), ιχθυόσκαλες δημοσίου, δημόσια ερευνητικά εργαστήρια, Πανεπιστήμια, κ.λπ. όσο και του ιδιωτικού τομέα, π.χ. μονάδες υδατοκαλλιεργειών (θαλάσσιων και εσωτερικών νερών), μονάδες μεταποίησης αλιευμάτων, αλιευτικούς συλλόγους, μελετητικά γραφεία, χημικά εργαστήρια, σαλιγκαροτροφεία, κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι οι φορείς δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα συναφή με αυτά που διακονεί το Τμήμα.

Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΠΑ του Τμήματος είναι ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Βαφείδης.

Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες και έντυπα απαραίτητα για τη διαδικασία έναρξης και ολοκλήρωσης στης ΠΑ, τα οποία μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για να κατεβάσετε την παρουσίαση της Πρακτικής Άσκησης με πολύ χρήσιμες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε Κανονισμός πρακτικής άσκησης

Γραφείο πρακτικής άσκησης