UthLogo ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εργ. Εμπορίας & Τεχνολογίας Αλιευτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Οδός Φυτόκου – ΤΚ 384 46 – Νέα Ιωνία Μαγνησίας

( 242 109 3153   ( 242 109 3085   Email:  boziaris@uth.gr

                          Πληροφορίες: Δέσποινα Κοκιούμη, Τηλέφωνο: 24210-93085, Email: dkokioum@uth.gr

 

 

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος με τίτλο «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών,  Rapid Fish FReshness Assessment MΕthodology: ReFFRAME» με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Μποζιάρη, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με τίτλο:

«Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών»

στις 5 Ιουλίου 2022, ώρα 15:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών,  οδός Φυτόκου, Βόλος

Αντικείμενο της ημερίδας αφορά το σκοπό της ερευνητικής πρότασης ReFFRAME που είναι η εφαρμογή μεθοδολογιών για τη γρήγορη εκτίμηση της νωπότητας/φρεσκότητας των ιχθύων.

Για την επίτευξη του σκοπού πραγματοποιήθηκε:

1. Συστηματική καταγραφή του της δυναμικής εξέλιξης της μικροβιακής αλληλουχίας και δεδομένα ‘-omics’, όπως αυτά προκύπτουν από τα όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας, των υπό εξέταση ιχθύων σε επιλεγμένες θερμοκρασίες και διάφορα είδη συσκευασίας.

2. Ποσοτικοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή προσδιορισμό της νωπότητας/φρεσκότητας εντός λίγων ωρών, αποφεύγοντας τη χρονοβόρο διαδικασία των τρυβλίων.

3. Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της νωπότητας/φρεσκότητας των ιχθύων.

4. Δημιουργία κατάλληλου λογισμικού που θα ενσωματώνει την πληροφόρηση από τα παραπάνω και θα προσδιορίζει την ποιοτική κατάσταση των προϊόντων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών» με κωδ. ΟΠΣ 5028331, ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εθνικούς πόρους.