Δεύτερη συνάντηση των διακρατικών εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "The Digital Blue Carrier for a Post-Carbon Future - Curriculum Innovations in Aquaculture «Ο ψηφιακός γαλάζιος μεταφορέας για ένα μέλλον μετά τον άνθρακα - Καινοτομίες του προγράμματος σπουδών στην υδατοκαλλιέργεια».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας, Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο: DiBluCa «The Digital Blue Carrier for a Post-Carbon Future - Curriculum Innovations in Aquaculture» χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Erasmus+ [Strategic Partnerships for adult education] και με κωδ. 2023-1-LT01-KA220-HED-000154247.
Το έργο έχει συνολική διάρκεια 24 μήνες και αποτελεί μια εταιρική σύμπραξη με εκπαιδευτικούς φορείς και οργανισμούς τεχνολογίας από Λιθουανία, Κροατία, Ελλάδα, Ουκρανία και Τουρκία.
Στόχος του έργου αποτελεί η παραγωγή καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών για την βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της υπεραλίευσης των αποθεμάτων.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το πρόγραμμα στοχεύει στην κατάρτιση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, αναπτύσσοντας καινοτόμα προγράμματα σπουδών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων, το υδάτινο αποτύπωμα και την αλιεία τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Συνεπώς, το πρόγραμμα θα αποτελέσει βασικό μέσο για την οικοδόμηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων που έλαβε χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με τη παρουσία εκπροσώπων από όλους τους εταίρους ,
Στις 11 - 12 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του έργου και τα μελλοντικά παραδοτέα, συμπεριλαμβανομένων του σύνθετου εκπαιδευτικού υλικού για το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η ανάπτυξη ενός προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Υδατοκαλλιέργεια κατά της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης.
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας, Υδάτινου Περιβάλλοντος κος Κλαουδάτος Δημήτριος.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των εταίρων στο εργοστάσιο ιχθυοτροφών της Biomar στο Βελεστίνο.