Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ) διοργάνωσαν το «1ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος – HydroMedit 2014», που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στις 13-15 Νοεμβρίου 2014.
Βράβευση Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αριστείας
Οι διοργανωτές τίμησαν για την ανεκτίμητη προσφορά τους στον τομέα έναν Ακαδημαϊκό, έναν Επαγγελματία και μία Εταιρία, ως εξής:
- Χρίστο Νεοφύτου
Καθηγητής Ιχθυολογίας-Υδροβιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την πολυετή συνεισφορά του στην έρευνα και στην ανάπτυξη του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στην εκπαίδευση των Ιχθυολόγων και στην προσπάθεια εμπέδωσης της διατομεακής και διακλαδικής συνεργασίας.
- Αθανάσιο Φρέντζο
Ιχθυολόγο – Γενικό Διευθυντή Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς ΑΒΕΕ για την πολυετή συνεισφορά του στην ανάπτυξη του τομέα των Θαλάσσιων Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, ως πρωτοπόρο στην εντατική παραγωγή ιχθύων και για την υποδειγματική του συναδελφική συμπεριφορά και συνεργασία.
- Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΒΕΕ και στον Ιδρυτή της εταιρίας κ. Μαρίνο Γερουλάνο
για την συνεισφορά της εταιρείας στην ανάπτυξη του Τομέα των Θαλάσσιων Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και για τις προσπάθειές της για συνεχή εξέλιξη από το 1981 έως σήμερα που την κατατάσσουν στις πρωτοπόρες εταιρείες στην παραγωγή ιχθύων.
Το HydroMedit 2014, σε αριθμούς:
- Συμμετείχαν 410 εγγραφέντες σύνεδροι (276 φοιτητές) από συνολικά 17 χώρες της Ευρώπης (70%), της Ασίας (23%) και της Αφρικής (7%).
- Οι προφορικές παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών έφθασαν τις 57 και οι αναρτημένες παρουσιάσεις (poster) τις 28, στα 5 διαφορετικά θεματικά πεδία του συνεδρίου (Υδατοκαλλιέργειες, Τεχνολογία Αλιευμάτων, Περιβαλλοντική Διαχείριση, Αλιευτική Οικονομία, Εσωτερικοί Υδάτινοι Πόροι).
- Πραγματοποιήθηκαν 2 στρογγυλά τραπέζια, το πρώτο με θέμα «Δυσκολίες Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλα» και το δεύτερο με θέμα «Λεσεψιανοί Μετανάστες: Απειλές και Ευκαιρίες», καθώς και μία διάσκεψη εργασίας (workshop) με θέμα «Εφαρμοσμένη Διατροφή για Αειφορική Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών».
- Συμμετείχαν 6 διακεκριμένοι ομιλητές διεθνούς κύρους, ένας για κάθε θεματικό πεδίο.