ΥΠΕΝ: Η νέα σύνθεση της επιτροπής «Φύση 2000»

Συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η επιτροπή «Φύση 2000», με τη νέα της σύνθεση.

Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 33318/3028/1998 κι αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση κι αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας. Η θητεία της διαρκεί τρία χρόνια.

Κατά την ερχόμενη τριετία η επιτροπή «Φύση 2000» θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί των Σχεδίων Διαχείρισης και των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000 βάσει των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που είναι υπό εκπόνηση. Οι εν λόγω χρήσεις και δραστηριότητες θα επιλεγούν από τις σχετικές λίστες δυνητικών δραστηριοτήτων που καθορίστηκαν στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο (4685/2020) και τελούν υπό την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» ορίζεται ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους τομείς Βιοποικιλότητα και Βιογεωγραφία, Οικολογία, Προστασία και Διαχείριση ειδών, οικοτόπων, οικοσυστημάτων και τοπίων, Διαχείριση και Προστασία φυσικού περιβάλλοντος. Αποφοίτησε από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Βιολογίας του ίδιου ιδρύματος.

Αναπληρώτρια πρόεδρος ορίζεται η Μαρία Στουμπούδη, διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Πιο αναλυτικά:

Τακτικά μέλη

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ιφιγένεια Καγκάλου, καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Παναγιώτης Παφίλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτριος Μπακαλούδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Τσιριπίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, GreenTank
Δρ. Αναστασία Κομνηνού, ΑΡΙΩΝ.

Αναπληρωματικά μέλη

Δρ. Έλενα Χατζηχαραλάμπους, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων
Ξάνθιππος Καραμανλής, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σάββας Καζαντζίδης, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Αντώνης Μαζάρης, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιωάννης-Δημοσθένης Αδαμάκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Γεώργιος Μπίλας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς
Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε «βέβαιος ότι η επιτροπή «Φύση 2000″ με τη νέα της σύνθεση θα είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος για θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας της φύσης. Η ίδια, δε, η σύνθεσή της – καθώς όσοι την απαρτίζουν είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και πολίτες με ευαισθησία για το περιβάλλον – αποτελεί εγγύηση ότι η επιτροπή θα παραγάγει υψηλής ποιότητας έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί μοναδικό πλούτο της πατρίδας μας».

Πηγή Άρθρού: https://www.naftemporiki.gr/story/1603020/ypen-i-nea-sunthesi-tis-epitropis-fusi-2000