Εκδηλώσεις

Εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα Υποβρύχια Μουσεία στον Βόλο (20 Δεκεμβρίου 2019)

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. στο Βόλο (Domotel Xenia Volos Hotel), εκδήλωση για τα Υποβρύχια Μουσεία. Tα πρώτα υποβρύχια μουσεία στην Ελλάδα, τέσσερα ναυάγια, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, βρίσκονται στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό και μετατρέπονται από το καλοκαίρι του 2020 σε επισκέψιμα μουσεία, συνδυάζοντας τις καταδύσεις με τις αρχαιότητες και προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιούργησε ένα νέο, καινοτόμο τουριστικό προϊόν, κάνοντας πράξη τα Υποβρύχια Μουσεία και τον καταδυτικό τουρισμό. Για το έργο της έχει βραβευτεί δύο φορές.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Λούλης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, Ζ. Μαμούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Π. Καλαμαρά, Διευθύντρια Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγ. Μαγκλής, Atlantis Συμβουλευτική, Fabio Bruno, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας Ιταλία , Ι. Λαλιώτου, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αθ. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί και εγκατάσταση τρισδιάστατης απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο. Πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο το οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα, και το οποίο ανοίγει για το καταδυτικό κοινό φέτος το καλοκαίρι.

Εξωτερικός Σύνδεσμος: https://e-thessalia.gr/ekdilosi-tis-perifereias-thessalias-gia-ta-ypovrychia-moyseia-simera-ston-volo/

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Του προγράμματος BLUEMED, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020 με το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Δεκέμβριος 2019)

Το πρόγραμμα BLUEMED στοχεύει στο σχεδιασμό, την πιλοτική δοκιμή και τον συντονισμό των Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, των Καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού με στόχο τη στήριξη της αειφόρου και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης και την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης σε παράκτιες περιοχές και νησιά της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική δοκιμή λειτουργίας των Υποθαλάσσιων Μουσείων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης κατάδυσης.

Το Μνημόνιο Συμφωνίας στοχεύει στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εταίρων του προγράμματος BLUEMED και του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος που σχετίζονται με την υποστήριξη πολιτικών και δράσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της μεταφοράς γνώσης στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες δικτύωσης και δράσεις με στόχο την:

• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προστασία και την προώθηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
• Μακροπρόθεσμη κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου και ισχυρή οικοδόμηση της κοινότητας.

Για να καταβάσετε το μνημόνιο συνεργασίας πατήστε εδώ.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των Αυτοδυτών Βόλου με το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (22 Οκτωβρίου 2019)

Μνημόνιο Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης (Memorandum of Understanding, MoU) υπογράφτηκε μεταξύ του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου και του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Σκοπός της συμφωνίας είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και η εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος δράσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα, η συνεργασία για την διενέργεια μετρήσεων και καταγραφής της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάπτυξη και διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ.

Επίσκεψη φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στην Άλλη Μεριά Βόλου (2 Οκτωβρίου 2019)

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, οι φοιτητές του πέμπτου έτους του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τους Καθηγητές τους, κ. Παναγιώτα Κουτσούλη και κ. Γεώργιο Θεοδώρου, επισκέφθηκαν το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, Καθηγητής τους απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενώ η κ. Μ. Χατζηιωάννου, Επίκουρη καθηγήτρια τους ενημέρωσε για την σαλιγκαροτροφία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα με το άρθρο εδώ.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (3 Σεπτεμβρίου 2019)

Στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Περίπτερο 14 Stand 20, με τις ακόλουθες δράσεις:

Foodoxys: Spin-off εταιρεία του Π.Θ. -Συσκευή μέτρησης αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα και στο αίμα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Φώτης Τέκος, Δ/νων Σύμβουλος, Δρ. Νίκος Γκουτζουρέλας, Μαρία Κανάκη.

fuelGR: δωρεάν εφαρμογή για κινητό ή Η/Υ που παρέχει ενημέρωση για τα βενζινάδικα και τις τιμές των καυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ.

Συνεργασία του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πανελλήνιο Συνεταιρισμό Σαλιγκαροτρόφων (Βόλος 31/5/2018)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πανελλήνιο Συνεταιρισμό Σαλιγκαροτρόφων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στις 31/5/2018. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο των διαλέξεων του μαθήματος «Σαλιγκαροτροφία» του 10ου εξαμήνου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν από τα στελέχη του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων οι προοπτικές και τα προβλήματα του κλάδου.

Σαλιγκαροτροφία Φωτογραφία

Φωτογραφία (από αριστερά) κ. Δημήτριος Βαφείδης, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, κ. Μαριάνθη Χατζηιωάννου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, κ. Αντώνιος Τρύφων, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων, κ. Άρης Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων και κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Για να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Κινέζοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (31 Μαρτίου 2016)

Την πόλη του Βόλου θα επισκεφθεί επίσημη αποστολή της Κινεζικής Δημοκρατίας 15 επιστημόνων με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Καράνη – Foreign expert insight of the 1000 Talent Plan of the Chinese Government and Distinguished National Expert – Professor & Director of Centre of Biomedicine and Infectious Diseases στην πόλη Xining του Qinghai στην Κίνα – στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που λαμβάνει χώρα σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, μέσω της Κινεζικής Κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η ομάδα έχει εκφράσει την επιθυμία να γνωρίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Π.Θ.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 και ώρα 09.30 π.μ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Πρυτανείας (4ος όροφος –κτίριο Παπαστράτου) οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υποδεχθούν την αποστολή των επιστημόνων από την Κίνα.

Από τις 10.30 π.μ έως τις 2.00 το μεσημέρι θα επισκεφτούν την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών όπου τα Τμήματα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος θα τους υποδεχθούν για να τους ενημερώσουν σχετικά για τις επιστημονικές δραστηριότητες.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Αίσωπος (25 Ιανουαρίου 2016)

Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της Διευθύντριας κας Κατερίνας Σταγιάννη και των εκπαιδευτικών του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας για συμμετοχή σε μία εκδήλωση στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Αίσωπος» που υλοποιούν τα τμήματα Β2 και Β3.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016 και συμμετείχαν ο κος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , Αναπληρωτής καθηγητής Πρόεδρος του Τμήματος, η κα Μαριάνθη Χατζηιωάννου, Επίκουρη καθηγήτρια, ο κος Αλέξιος Λόλας , Μεταδιδάκτορας -ερευνητής και η κα Κυριακούλα Ροδίτη , Υποψήφια διδάκτορας.
Οι μαθητές των Β΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας ενημερώθηκαν , στα πλαίσια μιας εισαγωγής στην επιστήμη της Ζωολογίας, για τη ζωική ποικιλότητα, τις λειτουργίες ζωικών οργανισμών ,την ηθολογία των ζώων και τη χρηστική τους αξία. Ακολούθησε συζήτηση με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους μαθητές και παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια , κυρίως για τη σχέση των ζωικών οργανισμών με τον άνθρωπο και πως αυτή φαίνεται στου μύθους του Αισώπου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

10 χρόνια Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος 2002-2012

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία τον εορτασμό των 10 χρόνων (2002 – 2012) της αυτόνομης λειτουργίας του. Ο Πρόεδρος, τα μέλη ΔΕΠ και η Οργανωτική Επιτροπή εκφράζουν τις θερμότερες ευχαριστίες τους σε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εορτασμών. Ιδιαίτερα ευχαριστούν το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ Ιγνάτιο, τις Πρυτανικές αρχές, τους Προέδρους των Τμημάτων, τις Αρχές της Περιφέρειας και του Νομού, τους Χορηγούς, τους Ομιλητές, τη χορευτική Ομάδα του Τ.Ε.Φ.Α.Α, το χορευτικό Τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς – Δράκειας, τη Φωτογραφική λέσχη Βόλου, το ζωγράφο κ. Σ. Λαζαρόπουλο και τους φοιτητές μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στον Ασπροπόταμο (2012)

To δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου στη θέση «Κουκουφλί» που λειτουργεί από το 1973 ο πεστροφογεννητικός σταθμός Ασπροποτάμου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, καθηγητής Δημήτριος Βαφείδης συνοδευόμενος και από άλλα μέλη ΔΕΠ ύστερα από πρόσκληση της Γ. Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας κ. Καλλιόπης Γερακούδη. Σκοπός της ίδρυσης του ανωτέρου σταθμού ήταν η παραγωγή ιχθυδίων πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής, η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση παρομοίων μονάδων και η μελέτη του βιολογικού κύκλου της πέστροφας. Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό πολλών ορεινών ρεμάτων της χώρας. Σκοπός της επίσκεψης των στελεχών του Τμήματος ήταν να διαπιστωθεί εκ του σύνεγγυς η δυνατότητα τεχνικών παρεμβάσεων στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις με στόχο την επαναλειτουργία του, την παροχή επιστημονικής υποστήριξης στο προσωπικό του Δασαρχείου Καλαμπάκας στο οποίο υπάγεται, αλλά και η γενικότερη συνεργασία στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος.

Φωτογραφικό Υλικό

Προσκεκλημένη ομιλία (2011)

Πραγματοποιήθηκε προσκεκλημένη ομιλία στις 23/02/2011
George Arhonditsis (University of Toronto) – Useless arithmetic or useful scientific tools? Lessons learned from aquatic biogeochemical modeling.

Ημερίδες Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών

2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

Eπισκέψεις σχολείων στο Τμήμα

1. Νοέμβριος 2011 – 1ο Λύκειο Βόλου
2. Ιανουάριος 2012 – 3ο Γυμνάσιο Βόλου
3. Ιανουάριος 2012 – 1ο Γυμνάσιο Βόλου
4. 14/3/2013 – Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
5. 29/3/2013 – 3ο ΓΕΛ Βέροιας
6. 3/4/2013 – 3ο Γυμνάσιο Βόλου
7. 8/4/2013 – Γυμνάσιο Ευξεινούπολης
8. 12/4/2013 – Μουσικό Σχολείο Καβάλας
9. 24/4/2013 – 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
10. 25/4/2013 – Γυμνάσιο Σκιάθου
11. Δεκέμβριος 2013 – 1ο Γυμνάσιο Βόλου
12. Ιανουάριος 2014 – ΕΠΑΛ Βόλου
13. 11/2/2014 – 1ο Δημοτικό Σχολείο Λισωνίας – Διμηνίου
14. 11/11/2014 – Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη (Λάρισα)
15. 3/3/2015 – 1ο Γυμνάσιο Βόλου
16. Μάρτιος 2015 – 1ο Ειδικό Δημ. Σχ. Βόλου «ΟΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ»
17. Μάρτιος 2015 – 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας
18. 30/4/2015 – Γυμνάσιο Σπερχειάδας Φθιώτιδας
19. 30/4/2015 – Γυμνάσιο Γιάννουλης
20. Μάρτιος 2016 – Γυμνάσιο Σημάντρων Χαλκιδικής
21. Απρίλιος 2016 – Γενικό Λύκειο Αξιού Θεσσαλονίκης
22. Απρίλιος 2016 – Γενικό Λύκειο Θεσπιών Βοιωτοίας
23. Απρίλιος 2016 – 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
24. Απρίλιος 2016 – Γενικό Λύκειο Διστόμου Βοιωτίας
25. Δεκέμβριος 2016 – Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη Γυμνάσιο Λάρισας
26. Μάρτιος 2017 – 2ο Γενικό Λύκειο Πύργου Ηλείας
27. Απρίλιος 2017 – Γενικό Λύκειο Αμφίκλειας
28. Απρίλιος 2017 – Γενικό Λύκειο Ιτέας
29. Μάρτιος 2018 – 5ο Λύκειο Βόλου
30. Μάρτιος 2018 – 6ο Λύκειο Βόλου
31. Απρίλιος 2018 – 3ο Γυμνάσιο Βέροιας
32. Απρίλιος 2018 – Γυμνάσιο Δημητριτσίου Σερρών
33. Ιανουάριος 2019 – 4ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
34. Φεβρουάριος 2019 – 12ο Γυμνάσιο Λάρισας
35. Απρίλιος 2019 – 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
36. Απρίλιος 2019 – 1ο ΕΠΑΛ Αγιάς
37. Μάιος 2019 – 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων Αττικής
38. Μάιος 2019 – Γυμνάσιο Προαστίου Καρδίτσας
39. Οκτώβριος 2019 – 1ο ΕΠΑΛ Ιστιαίας