Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (ΤΓΙΥΠ), ανακοινώνει με χαρά τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα TRAWLCARBON - Networking Actions for the Know-How and Experience Exchange Related to the Decarbonization of the Mediterranean Trawl Fishing Fleet in Relation to Selectivity, Impact on the Sea Bottom Environment, and Climate Change.

 

Το καινοτόμο αυτό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από τις EEA Bilateral Relations' Grants (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) με €80,000.00 στο πλαίσιο του Ελληνικού ΕΣΠΑ, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας. Υπό το συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και με ισότιμους εταίρους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Arctic University of Norway, το TRAWLCARBON επικεντρώνεται σε κρίσιμα ζητήματα της αλιείας με μηχανότρατες:

 

  • Βελτίωση της επιλεκτικότητας των εργαλείων για μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και προώθηση της βιωσιμότητας.
  • Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μηχανότρατας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
  • Ανάπτυξη και προώθηση στρατηγικών απανθρακοποίησης για τη μείωση εκπομπών CO₂ στον τομέα της αλιείας.
  • Συνεργασίες στο Τρόμσο της Νορβηγίας

 

Στο πλαίσιο των δράσεων δικτύωσης, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισκέφθηκε πρόσφατα το Τρόμσο της Νορβηγίας, παγκόσμιο κέντρο βιώσιμων πρακτικών αλιείας και τεχνολογίας αιχμής. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλαουδάτος Δημήτρης, ο οποίος ηγήθηκε επαφών και συζητήσεων με Νορβηγούς ειδικούς.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ομάδα:

  • Επισκέφθηκε τη Σχολή Βιοεπιστημών, Αλιείας και Οικονομικών του Arctic University of Norway, όπου ενημερώθηκε για τις ερευνητικές τους δραστηριότητες.
  • Ξεναγήθηκε σε μονάδα επεξεργασίας στην Tromvik, παρακολουθώντας σύγχρονες τεχνολογίες που εξοικονομούν ενέργεια.
  • Επισκέφθηκε τη μηχανότρατα Hera της Harmes S.A., πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας, εξοπλισμένη με αυτοματοποιημένα συστήματα φιλετοποίησης και κατάψυξης για μέγιστη αποδοτικότητα και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 

Το TRAWLCARBON αναδεικνύει τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παγκόσμια έρευνα και διεθνή συνεργασία για βιώσιμη αλιεία. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Κλαουδάτος σημείωσε:

"Η ακαδημαϊκή έρευνα σε συνδυασμό με την εμπειρία της βιομηχανίας μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων."

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για βιώσιμη αλιεία, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.