Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Το Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών είναι μια συγκροτημένη Ερευνητική μονάδα του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Θεσμοθετήθηκε το 2015 ΦΕΚ 2848 (24-12-2015).

Τα αντικείμενα στα οποία το Εργαστήριο δραστηριοποιείται και στα οποία διεξάγεται έρευνα άπτονται θεμάτων των υδατοκαλλιεργειών, της φυσιολογίας, της ευζωίας, της προστασίας, της διατροφής των ιχθύων και της τεχνολογίας ιχθυοτροφών σε συνδυασμό με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση νέων ιχθυολόγων ικανών για επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία είναι ένας από τους κύριους στόχους μας. Οι χώροι και οι δομές διατήρησης ζωντανών οργανισμών με κλειστά κυκλώματα νερού (RAS) και οι εξοπλισμένες εργαστηριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν την έρευνα κυρίως στα μεσογειακά εκτρεφόμενα είδη ιχθύων. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ενυδρειοπονία (Aquaponics) και στα πλατύψαρα. Στο πλαίσιο διασφάλισης της ευζωίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς και πειραματικούς σκοπούς, σύμφωνα με την Οδηγία 2010/63/ΕΕ και την εναρμόνισή της στην Ελληνική Νομοθεσία με το ΠΔ 56/2013, η εγκατάσταση είναι επίσημα αδειοδοτημένη από την αρμόδια υπηρεσία με τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης: EL-43BIO/exp-01. Εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο των Υδατοκαλλιεργειών. Με εδραιωμένες ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες και συνδέσμους με πολλά κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταίρους της βιομηχανίας στην Ελλάδα και διεθνώς, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών σε οργανισμούς, νομικά πρόσωπα και ιδιώτες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Υπάρχουν συνέργειες με άλλες ερευνητικές ομάδες και Εργαστήρια του Τμήματος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και με Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Φορείς της ημεδαπής και του εξωτερικού που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα διαφόρων πτυχών στις υδατοκαλλιέργειες σε συνδυασμό με νέες τεχνικές μοριακής βιολογίας και γονιδιωματικής.

Το Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών διατηρεί ένα ευρύ δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο καθώς και με τη βιομηχανία ιχθυοτροφών.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Υδατοκαλλιέργεια θαλασσίων ειδών, Διατροφή και φυσιολογία θρέψης υδρόβιων ζωικών οργανισμών, Καταρτισμός σιτηρεσίων – τεχνολογία ιχθυοτροφών, Ευζωία εκτρεφόμενων οργανισμών, Αειφορική Υδατοκαλλιέργεια, Ενυδρειοπονία (Aquaponics), Εξέλιξη παραλλακτικότητας μεγεθών, Αύξηση αντιστάθμισης, Φυσιολογία εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών, Διαχείριση γεννητόρων, Επιλογή γεννητόρων, Ποιότητα αυγών και ιχθυδίων. Διαχείριση υγείας και προστασία υδρόβιων πληθυσμών, Χρήση φυτοφαρμακευτικών ουσιών στις υδατοκαλλιέργειες, Ηθολογία και συμπεριφορά εκτρεφόμενων οργανισμών, Διατροφική αξία προϊόντων υδατοκαλλιεργειών, Διαχείριση μονάδων Υδατοκαλλιεργειών, Αλληλεπίδραση υδατοκαλλιεργειών και περιβάλλοντος

 

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Μέλη ΔΕΠ

Dr. Παναγιώτα Παναγιωτάκη (MSc, PhD)

Καθηγήτρια – Διευθύντρια

Γνωστικό αντικείμενο: Υδατοκαλλιέργειες

ppanag@uth.gr

 

Dr. Ιωάννης Καραπαναγιωτίδης (MSc, PhD)

Αν. Καθηγητής

Γνωστικό αντικείμενο: Διατροφή Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών

ikarapan@uth.gr

 

Dr. Ελένη Γκολομάζου

Αν.  Καθηγήτρια (PhD)

Γνωστικό αντικείμενο: Προστασία-Ευζωία Ιχθύων

egolom@uth.gr

 

ΕΔΙΠ

Πανάγου Ασημώ, Γεωπόνος-Ιχθυολόγος (BSc, MSc)

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ

Διδακτορικές διατριβές περατωθείσες ή σε εξέλιξη (επιβλέποντες μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Υδατοκαλλιεργειών)

Αντωνιάδου Ε.  2023. Διαχειριστικές πρακτικές ευζωίας στην εντατική εκτροφή ιχθύων. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Ψωφάκης Π. 2022. Μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες μη μηρυκαστικών στη διατροφή της τσιπούρας (Sparus aurata). Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Μαλανδράκης Ε. 2014. Καταπόνηση και ευζωία εντατικά εκτρεφόμενων ιχθύων. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Βλάχος Ν. 2013. Βιολογία και φυσιολογία θρέψης των διακοσμητικών ψαριών σε ενυδρεία. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Ντανταλή Ο. (σε εξέλιξη) Μελέτη του φαινομένου της αύξησης αντιστάθμισης σε εντατικά εκτρεφόμενους ιχθύς. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Τάμπου Α. (σε εξέλιξη). Διατροφικές προκλήσεις και φυσιολογία θρέψης εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Αντωνίου Ζ. (σε εξέλιξη). Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών εντατικά εκτρεφόμενων ιχθύων. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Δεδελούδης Δ. (σε εξέλιξη). Μελέτη του ιού της Λεμφοκύστης σε εντατικά εκτρεφόμενους ιχθύες. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Καρατζίνος Θ. (σε εξέλιξη). Διαχείριση αναπαραγωγής εντατικά εκτρεφόμενων ιχθύων. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Π.Θ.

Ασημάκη Α. (σε εξέλιξη). «Διατροφή ιχθύων με Μεταποιημένες Ζωικές Πρωτεΐνες που προέρχονται από έντομα»

Γκαλογιάννη Ε.Ζ. (σε εξέλιξη). «Χρήση μικροφυκών στο σιτηρέσιο των εκτρεφόμενων ιχθύων»

Μουστόγιαννη Α. (σε εξέλιξη). «Διατροφή ιχθυδίων με μικροδίαιτες»

Παπαδούλη Χριστίνα, (σε εξέλιξη). «Εκτίμηση των επιδράσεων των μυκοτοξινών στην υγεία και ευζωία των εντατικά εκτρεφόμενων ιχθύων»

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2024-2025 «Research and educational actions in the field of fish health protection and welfare»

2024 – «Circular and Inclusive utilisation of alternative PROteins in the MEDiterranean value chains - CIPROMED»

2023 – 2024 «Aquaponics from wastewater recovery - AWARE»

2023 – 2024 «Circular economy in agricultural production: the cycle of nutrition between plants, fish and insects as a new food production system with a low environmental footprint (Agro-Circle)»

2021-2023 «Mycotoxins in aquaculture: Innovative management practices for fish and consumer health protection – MycoNOs»

2021-2023 «Evaluation of the dietary administration of anthelmintic praziquantel as an alternative to formalin treatment»

2021-2023 «Use of yeasts and fungi in sea bream diets to improve external coloration and boost immunity -BRIGHTFISH»  

2019-2022 «Use of insect protein and microalgae fat to replace fishmeal and fish oil in the diets of sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax

2018-2020 «Welfare and farewell of intensively farmed fish: a comparative study»

2020-2022 «Improvement of the nutritional value of endemic forage legumes species through modern biotechnological processes in the diet of Mediterranean aquaculture species»

2020-2023 «Human nutrition, animal and fish feeding on microalgae derived products through sustainable photosynthetic autotrophic cultures»

2020-2022 «Consulting services to the fish feed manufacturing industry»

2019 – 2021 «Βελτίωση πρακτικών διαχείρισης γεννητόρων και παραγωγής γόνου μαγιάτικου (Seriola dumerili)».

2019-2021 «Improving the existing competences and the developing new ones in the aquaculture and fish products trade sector (DACIAT)»

2017-2020 «Development for sustainable seafood and nutrition security (SSNS) »

2018 – 2023 «Controlling mIcRobiomes CircuLations for bEtter food Systems».

2018 – 2022 «Future growth in sustainable, resilient and climate-friendly organic and conventional European aquaculture».

2018 – 2021 «Maritime Alliance for fostering the European Blue Economy through a Marine Technology Skilling Strategy».

2018-2021 «Exploitation of liquid wastes for microalgae cultivation and use for biodiesel and aquafeed production»

2018 – 2020 «Supporting Maritime Spatial Planning in the Eastern Mediterranean»

2018 –2020 «Welfare and farewell: Comparative evaluation of slaughtering methods on stress response in intensively cultivated fish»

2018- Health management during reproduction of farmed fish»

2017 – 2020 «Development and Optimization of an Aquaponic System to Increase Sustainability in food production»

2017 – 2020 «Culture of Amphipods Caprellidae and possible use in aquaculture»

2017 – 2020 «Utilization of insects as dietary alternative ingredient in farmed fish diets, funded by Stavros Niarchos Foundation»

2014-2018 «The EU Aquaponics Hub-Realising sustainable integrated fish and Vegetable production for the EU»

2015-2018 «Building research environments for innovation, decision making, governance and education»

2015–2017 «Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union»

2014 – 2016 «Use of Processed Animal Proteins in the feeds of seabream (Sparus aurata

2014 – 2016 «Growth compensation in intensively farmed fish»

2014-2016 «Implementation of modern practices for the minimization of environmental impact of aquaculture on benthos: the Holothuria tubulosa case»

2012-2015« AirX. Oxygenation by efficient air diffusion system for aquaculture farms»

2011-2012 «Implementing novel techniques in intensively reared gilthead seabream, Sparus aurata»

2009-2010 «Niche conservation strategies of fish populations presenting high commercial value in Crete»

2007-2013 «Stock enhancement of sole (Solea solea) in Pagassitikos Gulf»

2006-2008 «Ecology and reproduction of Nephrops norvegicus in Pagassitikos Gulf»

2006-2009 Organic aquaculture: the case of sea bream Sparus aurata

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

2025

Panteli N., Kousoulaki K., Antonopoulou E., Carter C.G., Nengas I., Henry M., Karapanagiotidis I.T., Mente E. (2025). Which novel ingredient should be considered the “holy grail” for sustainable production of finfish aquafeeds? Reviews in Aquaculture 17: e129690

 

2024

Kotsiri M. Kleidas I., Kogiannou D., Vryonides K. Papadouli C., Golomazou E., Rigos G. (2024). Evaluation of the long-term effects of formaldehyde on the physiology of the Mediterranean mussel, Mytilus galloprovincialis. Chemosphere, 364, 143190.

Golomazou E., Mamedova S., Eslahi A.V, Karanis P. (2024). Cryptosporidium and agriculture: A review. Science of the Total Environment 916, 170057.

Milanez G., Masangkay F.R., Lirio M.R., Golomazou E., Hagosojos B., Karanis P. (2024). Acanthamoeba spp. found in freshwater fishes from selected areas of the Philippines - A Preliminary Report, NRCP Research Journal, 23(1), 1-11.

Vardali S., Papadouli C., Maniaki M., Karatzinos T., Rigos G., Nengas I., Panagiotaki P., Golomazou E. (2024). Detection of Mycotoxins in aquaculture feed ingredients using a rapid FT- NIR method. Journal of Aquaculture Research and Development, 14 (12), 1000826.

Gourgouta M., Rumbos C.I., Oonincx D.G.A.B., Adamaki-Sotiraki C., Karapanagiotidis I.T., Athanassiou C.G. (2024). Local agricultural by-products for rearing superworm larvae (Zophobas morio): a Greek example. Journal of Insects as Food and Feed 14(1), 1–14.

Georgiou D., Exarhopoulos S., Charisis A., Simitsis S., Papapanagiotou G., Samara C., Katsiapi M., Kountrias G., Bouras S., Katsoulas N., Karapanagiotidis I.T., Chatzidoukas C., Kalogianni E.P. (2024). Valorization of Monoraphidium sp. microalgal biomass for human nutrition applications. Journal of Applied Phycology 36: 1293–1309.

Tampou A, Andreopoulou S., Vasilaki A., Nengas I., Berillis P., Gisbert E., Karapanagiotidis I.T., Antonopoulou E., Mente E. (2024). Growth performance of  gilthead sea bream (Sparus aurata) fed a mixture of single cell ingredients for organic diets. Aquaculture Reports 36: 102105.

Karapanagiotidis I.T., Gkalogianni E.Z., Apostologamvrou C., Voulgaris K., Varkoulis A., Vafidis D. (2024). Proximate compositions and fatty acid profiles of raw and processed Holothuria polii and Holothuria tubulosa from the Aegean Sea. Sustainability (Switzerland) 16: 6048

Katsoulis-Dimitriou S., Nikouli E., Gkalogianni E.Z., Karapanagiotidis I.T., Kormas K.A. (2024). The effect of dietary fish oil replacement by microalgae on the gilthead sea bream midgut bacterial microbiota. Peer Community Journal 4: e113

Mitsopoulos, I.; Papadopoulou, A.; Vlahos, N.; Berillis, P.; Levizou, E.; Mente, E. (2024) Mediterranean Aquaponics: Fasting and Refeeding in a Polyculture Aquaponic System. Appl. Sci. 14, 9829

Lampiri, E., Yap, P.L., Berillis, P., Athanassiou, C.G., Losic, D. (2024). Graphene powders as new contact nanopesticides: revealing key parameters on their insecticidal activity for stored product insects. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2024.143200.

Mitsopoulos, I., Kontou, I. G., Babouklis, K., Vlahos, N., Berillis, P., Levizou, E., & Mente, E. (2024). Starvation and re-feeding of Gilthead seabream (Sparus aurata) and European seabass (Dicentrarchus labrax) co-cultured with glasswort (Salicornia europaea) in a polyculture aquaponic system. PeerJ, 12, e17814.

2023

Vardali S., Papadouli C., Rigos G., Nengas I., Panagiotaki P. and Golomazou E. 2023.  Recent advances in mycotoxin determination in fish feed ingredients. Molecules 28(6), 2519.

Dimoudi, A., Karampetsou P., Domenikiotis C., Tziantziou L., Klaoudatos D., Skordas K., Panagiotaki P. and Neofitou N. 2023. A spatial interpolation approach for environmental assessment of aquaculture effects on water quality of Pagasitikos Gulf (Eastern Mediterranean). Marine Environmental Research 188, 106036.

Antoniadou E, Karapanagiotidis IT, Panagiotaki P, Golomazou E 2023. Phytogenic feed additive supplemented diets as welfare promoters under acute and chronic stress factors in Gilthead seabream. J Aquac Res Dev.14:776.

Karapanagiotidis I.T., Neofytou M.C., Asimaki A., Daskalopoulou E., Psofakis P., Mente E., Rumbos C.I., Athanassiou C.G. 2023. Fishmeal replacement by full-fat and defatted Hermetia illucens prepupae meal in the diet of gilthead seabream (Sparus aurata). Sustainability (Switzerland) 15: 786

Alvanou M.V., Kyriakoudi A…., Karapanagiotidis I.T., Giantsis I.A. 2023. Effects of dietary substitution of fishmeal by black soldier fly (Hermetia illucens) meal on growth performance, whole-body chemical composition, and fatty acid profile of Pontastacus leptodactylus juveniles, Frontiers in Physiology 14: 1156394.

Papapolymerou G., Gougoulias N., Metsoviti M.N., Katsoulas N., Karapanagiotidis I.T., Kasiteropoulou D., Mpesios A., Papadopoulou A. (2023). FAME properties, bio-oil productivity and carbon yield coefficient of Chlorella sorokiniana grown with low and high initial nitrogen concentrations. Sustainable Chemistry and Pharmacy 35: 101179.

Papapolymerou G, Karapanagiotidis I.T., Katsoulas N, Metsoviti M, Gkalogianni E. (2023) Biomass productivity of Microchloropsis gaditana cultivated in a variety of modes and effect of cobalt and molybdenum on its lipid distribution. Green Energy and Sustainability 3(2): 0002

Ntantali O., Malandrakis E.E., Abbink, W., Bastiaansen J., Chatzoglou E., Karapanagiotidis I.T., Golomazou E., Panagiotaki P. (2023). Effects of short-term intermittent fasting on growth performance, fatty acids profile, glycolysis and cholesterol synthesis gene expression in European seabass Dicentrarchus labrax. Fishes 8: 582.

Vasilaki A, Mente E, Fountoulaki E, Henry M, Nikoloudaki C, Berillis P, Kousoulaki K and Nengas I (2023). Fishmeal, plant protein, and fish oil substitution with single-cell ingredients in organic feeds for European sea bass (Dicentrarchus labrax). Front. Physiol. 14:1199497.

Vlahos Ν., Levizou Ε., Patsea Ε., Tasiou Κ., Berillis P., Antonopoulou E., Bekiari V., Martou N., Morfesis K., Lazari D., Chatzimavroudis C.S., Krigas N., Kormas K., Mente E. Salinity affects the efficiency of a brackish aquaponics system of sea bass (Dicentrarchus labrax) and rock samphire (Crithmum maritimum). Aquaculture, 2023,739493,

Vlahos, N.; Berillis, P.; Levizou, E.; Patsea, E.; Panteli, N.; Demertzioglou, M.; Morfesis, K.; Voudouri, G.; Krigas, N.; Kormas, K.; et al. (2023). Investigating Salinity Effects in Brackish Aquaponics Systems: Evidencing the Co-Cultivation of the Halophyte Crithmum maritimum with the Euryhaline Sparus aurata. Appl. Sci. 2023, 13, 3385.

2022

Bouras, S., Antoniadis, D., Kountrias, G., Karapanagiotidis, I.T., Katsoulas, N. (2022). Effect of pH on Schizochytrium limacinum Production Grown Using Crude Glycerol and Biogas Digestate Effluent. Agronomy 12, 364.

Michail G, Berillis P, Nakas C, Henry M, Mente E. (2022). Hematology Reference Values for Dicentrarchus labrax and Sparus aurata: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Fish Diseases. 2022; 00:1–22.

Rumbos C.I., Oonincx D.G.A.B., Karapanagiotidis I.T., Vrontaki M., Gourgouta M., Asimaki A., Mente E., Athanassiou C.G. (2022). Agricultural by-products from Greece asfeed for yellow mealworm larvae: circular economy at a local level. Journal of Insects Food and Feed 8(1): 9–22.

Hatziioannou M., Kougiagka E., Karapanagiotidis I., Klaoudatos D. (2022). Proximate composition, predictive analysis and allometric relationships of the edible water frog (Pelophylax epeiroticus) in lake Pamvotida (Northwest Greece). Sustainability (Switzerland) 14: 3150.

Karapanagiotidis I.T., Kyritsi S., Dretaki-Stamou G., Psofakis P., Neofytou M.C., Mente E., Vlahos N., Karalazos V. (2022). The effect of different dietary protein levels on growth performance and nutrient utilization of snarpsnout sea bream (Diplodus puntazzo). Aquaculture Research 53: 1909-1917

Henry M.A., Golomazou E., Asimaki A., Psofakis P., Fountoulaki E., Mente E., Rumbos C.I., Athanassiou C.G., Karapanagiotidis I.T. (2022). Partial dietary fishmeal replacement with full-fat or defatted superworm (Zophobas morio) larvae meals modulates the innate immune system of gilthead seabream, Sparus aurata. Aquaculture Reports 27: 101347.

Stathopoulou P., Asimaki A., Berillis P., Vlahos N., Levizou E., Katsoulas N., Karapanagiotidis I.T., Rumbos C.I., Athanassiou C.G., Mente E. (2022). Aqua-EntoPonics: Effect of insect meal on the development of sea bass, Dicentrarchus labrax, in coculture with lettuce. Fishes 7: 397.

Karapanagiotidis I.T., Metsoviti M.N., Gkalogianni E.Z., Psofakis P., Asimaki A., Katsoulas N., Papapolymerou G., Zarkadas I. (2022). The effects of replacing fishmeal by Chlorella vulgaris and fish oil by Schizochytrium sp. and Microchloropsis gaditana blend on growth performance, feed efficiency, muscle fatty acid composition and liver histology of gilthead seabream (Sparus aurata). Aquaculture 561: 738709.

2021

Stathopoulou P, Asimaki A, Berillis P, Vlahos N, Levizou E, Katsoulas N, Karapanagiotidis I, Rumbos C, Athanassiou C, Mente E. (2022). Aqua-ento-ponics: Effect of insect meal on the development of sea bass, Dicentrarchus labrax, in co-culture with lettuce.Fishes. 7, 397.

Tsakoumis, E.; Tsoulia, T.; Feidantsis, K.; Mouchlianitis, F.A.; Berillis, P.; Bobori, D.; Antonopoulou, E. Cellular Stress Responses of the Endemic Freshwater Fish Species Alburnus vistonicus Freyhof & Kottelat, 2007 in a Constantly Changing Environment. Appl. Sci. 2021, 11, 11021.

Kavouras M., Malandrakis E.E., Blom E., Tsilika K., Danis D., Panagiotaki P. and Exadactylos A. 2021. Malpigmentation of Common Sole (Solea solea) during metamorphosis is associated with differential synaptic-related gene expression. Animals 2021, 11(8), 2273

Golomazou E., Malandrakis E., Panagiotaki P. and Karanis P. 2021. Cryptosporidium in fish: Implications for aquaculture and beyond. Water Research 201(1):117357

Tsopelakos A., Zogopoulou E., Panagiotaki P., and Miliou E. 2021. Combined effects of dietary n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid levels and saturated to monounsaturated fatty acid ratios on growth, fillet composition and blood parameters of European sea bass, Dicentrarchus labrax L. Aquaculture Research. 52(11), 5213–5228

Psofakis, P., Meziti, A., Berillis, P., Mente, E., Kormas, K.A., Karapanagiotidis, I.T. (2021). Effects of dietary fishmeal replacement by poultry by-product meal and hydrolyzed feather meal on liver and intestinal histomorphology and on intestinal microbiota of gilthead seabream (Sparus aurata). Applied Sciences 11, 8806.

Kampouris, T.E., Asimaki, A., Klaoudatos, D., A. Exadactylos, Karapanagiotidis, I.T., Batjakas, I.E. (2021). Nutritional Quality of the European Spiny Lobster Palinurus elephas (J.C. Fabricius, 1787) (Achelata, Palinuridae) and the Non-Indigenous Northern Brown Shrimp Penaeus aztecus Ives, 1891 (Dendrobranchiata, Penaeidae). Foods 10, 2480.

Lolas, A., Karapanagiotidis, I.T., Panagiotaki, P., Vafidis, D. (2021). Spreading and establishment of the non indigenous species Caprella scaura (Amphipoda: Caprellidae) in the central region of the aegean sea  (Eastern Mediterranean Sea). Journal of Marine Science and Engineering 9(8), 857

Rumbos, C.I., Mente, E., Karapanagiotidis, I.T., Vlontzos, G., Athanassiou, C.G. (2021). Insect-based feed ingredients for aquaculture: A case study for their acceptance in Greece. Insects 12,586

Karapanagiotidis, I.T., Kyritsi, S., Dretaki-Stamou, G., Psofakis P., Neofytou M.C., Mente E., Vlahos, N., Karalazos, V. (2021). The effect of different dietary protein levels on growth performance and nutrient utilization of snarpsnout sea bream (Diplodus puntazzo). Aquaculture Research https://doi.org/10.1111/are.15719

Parlapani, F.F., Kelepouri, A., Psofakis, P., Kokioumi D., Kokokiris L.E., Karapanagiotidis, I.T., Boziaris, I.S. (2021). Microbiological Changes, Shelf-Life and Nutritional Value of Ice-Stored Thicklip Grey Mullet (Chelon labrosus). Journal of Aquatic Food Product Technology 30, pp. 517-525.

Kavouras M., Malandrakis E.E., Blom E., Tsilika K., Danis D., Panagiotaki P. and Exadactylos A. 2021. Malpigmentation of Common Sole (Solea solea) during metamorphosis is associated with differential synaptic-related gene expression. Animals 2021, 11(8), 2273

Golomazou E., Malandrakis E., Panagiotaki P. and Karanis P. 2021. Cryptosporidium in fish: Implications for aquaculture and beyond. Water Research 201(1):117357

Tsopelakos A., Zogopoulou E., Panagiotaki P., and Miliou E. 2021. Combined effects of dietary n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid levels and saturated to monounsaturated fatty acid ratios on growth, fillet composition and blood parameters of European sea bass, Dicentrarchus labrax L. Aquaculture Research. 52(11), 5213–5228

Stathopoulou P., Berillis, P., Vlahos, N. Ε. Nikouli, Κ.Α. Kormas, Ε. Levizou, Ν. Katsoulas, Ε. Mente (2021). Impact of freshwater-adapted sea bass (Dicentrarchus labrax) feeding frequency in a lettuce (Lactuca sativa) aquaponics system. PeerJ. 2021 Jun 3:9:e11522. C.I.,

Adamaki-Sotiraki C., Gourgouta M., Karapanagiotidis I.T., Asimaki A., Mente E., Athanassiou C.G. (2021). Strain matters: strain effect on the larval growth and performance of the yellow mealworm, Tenebrio molitor L. Journal of Insects as Food and Feed, JIFF-2021-0035R1.

Panteli, N., Mastoraki, M., Lazarina, M., Chatzifotis, S., Mente, E. Kormas, A.K., Antonopoulou, E. (2021). Configuration of Gut Microbiota Structure and Potential Functionality in Two Teleosts under the Influence of Dietary Insect Meals. Microorganisms, 9(4), 699, https://doi.org/10.3390/microorganisms9040699

 Mente, E., Carter, C.G., Barnes, R.S., Vlahos, N., Nengas, I. (2021). Post-prandial amino acid changes in gilthead sea bream. Animals, 11:1889. https://doi.org/10.3390/ ani1107188

Stathopoulou, P., Tsoumalakou, E., Levizou, E., Vanikiotis, T., Zaoutsos, S., & Berillis, P. (2021). Iron and Potassium Fertilization Improve Rocket Growth without Affecting Tilapia Growth and Histomorphology Characteristics in Aquaponics. Applied Sciences, 11(12), 5681

Stathopoulou P, Berillis P, Vlahos N, Nikouli E, Kormas KA, Levizou E, Katsoulas N, Mente E. 2021. Freshwater-adapted sea bass Dicentrarchus labrax feeding frequency impact in a letttuce Lactuca sativa aquaponics system. PeerJ 9: e11522https://doi.org/10.7717/peerj.11522

Tsoumalakou, E., Papadimitriou, T., Berillis, P., Kormas, K., & Levizou, E. (2021). Spray irrigation with microcystins-rich water affects plant performance from the microscopic to the functional level and food safety of spinach (Spinacia oleracea L.). Science of The Total Environment, 147948.

2020

Golomazou E., Karanis P. 2020. Cryptosporidium Species in Fish: An Update. Environmental Science Proceedings. 2(13): 2-8.

Panagiotaki, P., Ntantali, O., Karatzinos T., Antoniou, Z., and Fleris, G. 2020. Effect of Origanum vulgare, Eugenia aromatica and Cinnamomum zeylanicum essential oils as welfare promoters in gilthead seabream during slaughter. Journal of Aquaculture Research & Development 11: 580. doi: 10.35248/2155-9546.20.10.580

Psofakis P., Karapanagiotidis I.T., Malandrakis E.E., Golomazou E., Exadactylos A., Mente E. (2020). Effect of fishmeal replacement by hydrolyzed feather meal on growth performance, proximate composition, digestive enzyme activity, haematological parameters and growth-related gene expression of gilthead seabream (Sparus aurata), Aquaculture 521, 735006

Metsoviti M.N., Papapolymerou G., Karapanagiotidis I.T., Katsoulas N. (2020). Effect of light intensity and quality on growth rate and composition of Chlorella vulgaris. Plants, 9, 31.

Rumbos C.I., Karapanagiotidis I.T., Mente E., Psofakis P., Athanassiou C.G. (2020). Evaluation of various commodities for the development of the yellow mealworm, Tenebrio molitor. Scientific reports 10, 11224

Ntantali O., Malandrakis E.E. Abbink W., E. Golomazou, I.T. Karapanagiotidis, H. Miliou, P. Panagiotaki (2020) Whole brain transcriptomics of intermittently fed individuals of the marine teleost Sparus aurata. Comparative Biochemistry and Physiology - Part D: Genomics and Proteomics 36, 100737

Bouras, S., Katsoulas, N., Antoniadis, D., Karapanagiotidis, I.T. (2020). Use of biofuel industry wastes as alternative nutrient sources for DHA-yielding Schizochytrium limacinum production. Applied Sciences 10, 4398.

Rumbos, C.I., Oonincx, D.G.A.B., Karapanagiotidis, I.T., Vrontaki M., Gourgouta M., Asimaki A., Mente, E., Athanassiou, C.G. (2020). Agricultural by-products from Greece as feed for yellow mealworm larvae: circular economy at a local level. Journal of Insects as Food and Feed 8, 9-22.

Neofitou, N., Syvri, R. Tziatziou, L. Mente, E. (2020). The benthic environmental footprint of aquaculture in the Eastern Mediterranean: Organic vs conventional fish farming. Aquaculture research. 51(7)2698-2710

Papageorgiou, M., E. Beriatos, O. Christopoulou, M.-N. Duquenne, D. Kallioras, S. Sakellariou, Th. Kostopoulou, A. Sfougaris, E. Mente, I. Karapanagiotidis, S. S. Kyvelou, E. Tzannatos, K. Kanellopoulou & A. Papachatzi (2020). Implementation challenges of maritime spatial planning (MSP) in Greece under a place-based approach. Euro-Mediterranean Journal for Environmental Integration, 5 :39

Nikouli, E. Meziti, A., Smeti, E., Antonopoulou, E., Mente, E., Kormas, K.A. (2020). Gut microbiota of five sympatrically farmed marine fish species in the Aegean Sea. Microbial Ecology. https://doi.org/10.1007/s00248-020-01580-z

Mastoraki, M., Vlahos, N., Patsea, E., Chatzifotis, S. Mente, E., Antonopoulou, E. (2020). The effect of insect meal as a feed ingredient on survival, growth, metabolic and antioxidant response of juvenile prawn Palaemon adspersus (Rathke, 1837)". Aquaculture research 51(9):3551-3562

2019

Metsoviti, M.N., Katsoulas, N., Karapanagiotidis, I.T. and Papapolymerou G. 2019. Effect of nitrogen concentration, two-stage and prolonged cultivation on growth rate, lipid and protein content of Chlorella vulgaris. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 94: 1466-1473.

Parlapani, F.F., Boziaris, I.S., Meziti, A., Michailidou, S., Haroutounian, S.A., Argiriou, A. and Karapanagiotidis I.T. 2019. Microbiological status based on 454-pyrosequencing and volatilome analysis of gilthead seabream (Sparus aurata) fed on diets with hydrolyzed feather meal and poultry by-product meal as fishmeal replacers. European Food Research and Technology 245: 1409-1420.

Metsoviti, M.N., Papapolymerou, G., Karapanagiotidis, I.T. and Katsoulas, N. 2019. Comparison of growth rate and nutrient content of five microalgae species cultivated in greenhouses. Plants 8: 279, doi:10.3390/plants8080279

Vlahos, Ν., Levizou, Ε., Stathopoulou, P., Berillis, P., Antonopoulou, E., Bekiari, V., Krigas, N., Kormas, K., and Mente, E. 2019. A brackish aquaponic system using gilthead sea bream (Sparus aurata) and rock samphire (Crithmum maritimum). Sustainability. Sustainability 2019, 11(18), 4820

Antonopoulou, E, Nikouli, E, Piccolo, G, Gasco, L, Gai, F, Chatzifotis, S, Mente, E, and Kormas, KA. 2019. Reshaping gut bacterial communities after dietary Tenebrio molitor larvae meal supplementation in three different fish species. Aquaculture DOI: 10.1016/j.Aquaculture.2018.12.013.

Karapanagiotidis, Ι.Τ., Psofakis, P., Mente, E., Malandrakis, E. and Golomazou, E. 2019. Effect of fishmeal replacement by poultry by-product meal on growth performance, proximate composition, digestive enzyme activity, haematological parameters and gene expression of gilthead seabream (Sparus aurata). Aquaculture Nutrition 25: 3-14.

Boursiaki, V., Theochari, C., Zaoutsos, S.P., Mente, E., Vafidis, D., Apostologamvrou, C. and Berillis, P. 2019. Skeletal deformity of scoliosis in Gilthead Seabreams (Sparus aurata): Association with changes to calcium-phosphor hydroxyapatite salts and collagen fibers. Water, 11, 257. doi:10.3390/w11020257.

Kavouras M., Malandrakis E.E., Golomazou E., Konstantinidis I., Blom E, Palstra A.P., Anastassiadis K., Panagiotaki P. and Exadactylos A. 2019. Hox gene expression profiles during embryonic development of common sole. Animal Biology 69(2): pp. 183-198.

Neofitou, N., Papadimitriou, K., Domenikiotis, C., Tziantziou, L. and Panagiotaki, P. 2019. GIS in environmental monitoring and assessment of fish farming impacts on nutrients of Pagasitikos Gulf, Eastern Mediterranean. Aquaculture 501: pp. 62-75.

Lembo, P and Mente, E. (2019). Organic aquaculture impacts and future developments. Springer Publishers. ISBN 978-3-030-05602-5.

Mente, E., Jokumsen, A., Carter,C., Tacon, A., Antonopoulou, E. (2019). Nutrition in relation to organic aquaculture: sources and strategies. Chapter 9 in: Organic aquaculture impacts and future developments (Lembo, P and Mente, E. (Editors), Springer-Nature Publishers.

Robaina, L., Sánchez, J. Pirhonen, J. Mente, E. and Goosen, N. (2019). Fish diets in aquaponics. Chapter 13. In: Aquaponics Food Production Systems: Combined Aquaculture and Hydroponic Production Technologies for the Future. (Eds Goddek, S., Joyce, A., Kotzen, B., Burnell, G.). Springer-Nature International Publishing. ISBN: 978-3-030-15942-9

Malandrakis, E.E., Golomazou, E. and Panagiotaki P. 2019. Fish and Genes: From Marine Ecology to Applied Hydrobiology and Beyond, in Reference Module in Earth Systems and Environmental Sciences, Elsevier.

2018

Mente, E., Nikouli, E., Antonopoulou, E., Martin, S.A.M., and Kormas, A.K. 2018. Core vs. feed-associated and postprandial bacterial communities of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) midgut and feaces. Biology Open, 7, bio034397. doi: 10.1242/bio.034397.

Rumbos, C.I., Karapanagiotidis, I.T., Mente, E., and Athanassiou, C.G. 2018. The lesser mealworm Alphitobius diaperinus: a noxious pest or a promising nutrient source? Reviews in Aquaculture, 1-20, doi: 10.1111/raq.12300.

Antonopoulou, E., Nikouli, E., Piccolo, G., Gasco, L., Gai, F. Chatzifotis, S., Mente, E., and Kormas, A.K. 2018. Reshaping gut bacterial communities after dietary Tenebrio molitor larvae meal supplementation in three fish species. Αquaculture. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2018.12.013

Roufidou, C., Feidantsis, K., Sarropoulou, E. Mente, E. and Antonopoulou, E. 2018. Hsp expression and MAPK phosphorylation during early embryonic developmental stages of the gilthead sea bream (Sparus aurata). Mediterranean Marine Science. DOI: http://dx.doi.org/10.12681/mms.14088.

Nikouli, E. Meziti, A., Antonopoulou, E., Mente, E. and Kormas, K.A. 2018. Gut bacterial communities in geographically distant populations of farmed sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax). Microorganisms 6,92.

Golomazou, E., Panagiotaki, P. 2018. Lymphocystis Disease Virus (LCDV) in aquatic environment, in Reference Module in Earth Systems and Environmental Sciences, Elsevier.

Panagiotaki P. and Malandrakis E.E. 2018. Aquatic environment and fish welfare in aquaculture. In: Encyclopedia of Environmental Health, 2e, Elsevier.

2017

Malandrakis, E.E., Dadali, O., Kavouras, M., Danis, T, Panagiotaki, P., Miliou, H., Tsioli, S., Orfanidis, S., Kuepper, F.C. and Exadactylos A. 2017. Identification of the abiotic stress-related transcription in little Neptune grass Cymodocea nodosa with RNA-seq. Marine Genomics 34: pp. 47-56.

Makridis, P., Mente, E., Grundvik, H., Gausen, M., and Bergheim, A. 2017. Monitoring of oxygen fluctuations in seabass cages (Dicentrarchus labrax L.) in a commercial fish farm in Greece. Aquaculture Research. 1-8. DOI: 10.1111/are.13498.

Stathopoulou, E., Apostologamvrou, C., Vafidis, D., Mente, E., and Berillis, P. 2017. Sex differentiation in the histology of the digestive gland of Nephrops norvegicus from Pagasitikos Gulf during spring. Aquatic Living Resources, 30, no.28. DOI:10.1051/alr/2017024.

Mente, E. Pierce, G.J., Antonopoulou, E. Stead, D. and Martin S. A. 2017. Postprandial hepatic protein expression in trout Oncorhynchus mykiss, a proteomics examination. Biochemistry and Biophysics Reports, 9: 79-85.

Yildiz, Y.H., Robaina, L., Pirhonen, J., Mente, E., Domínguez, D. and Parisi, G. 2017. Fish welfare in aquaponic systems: its relation to water quality with an emphasis on feed and faeces-A Review. Water. 9(1), 13; doi:10.3390/w9010013.

Metsoviti, M.N., Katsoulas, N., Karapanagiotidis, I.T. and Papapolymerou, G. 2017. Effects of temperature on growth rate, lipid and protein content of the microalgal species Nannochloropsis oculata. Annals of the University of Craiova. Vol. XXII (LVIII) – 2017.p. 191-196

Karapanagiotidis I.T. 2017. Nutrient profiles of tilapia. In: Tilapia in Intensive Co-culture (P. W. Perschbacher & R.R. Stickney, Eds.). World Aquaculture Society Book series, John Wiley & Sons, pp. 261-305.

2016

Mente, E, Gannon, AT, Nikouli, E, Hammer, H. and Kormas, KA. 2016. Gut microbial communities associated with the molting stages of the giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii. Aquaculture 463:181-188

Mente, E. Vlahos, N., Solovyev, M.M., Rotllant, G. and Gisbert, E. 2016. Digestive enzymes activity during initial ontogeny and after feeding diets with different protein sources in zebra cichlid Archocentrus nigrofasciatus. Journal of the World Aquaculture Society, doi:10.1111/jwas.12381

Golomazou E., Malandrakis E., Kavouras M., Karatzinos T., Miliou H., Exadactylos A. and Panagiotaki P. 2016. Anaesthetic and genotoxic effect of medicinal plant extracts in gilthead seabream (Sparus aurata L.). Aquaculture, 464: 673–682.

Malandrakis, E.E., Dadali, O., Golomazou E., Kavouras, M., Dailianis S., Chadio, S., Exadactylos, A. and Panagiotaki, P. 2016. Effects of physical stress on DNA integrity, gene expression and blood cortisol in gilthead seabream (Sparus aurata). General and Comparative Endocrinology, 236: 98–104.

Mente, E. and Smaal, A.C. 2016. Introduction to the special issue on “European Aquaculture Development since 1993: The benefits of aquaculture to Europe and the perspectives of European aquaculture production”. Aquaculture International. DOI 10.1007/s10499-016-0003-3.

2015

Karapanagiotidis, I.T., Mente, E., Berillis, P. and Rotllant, G. 2015. Measurement of the feed consumption of Nephrops norvegicus feeding on different diets and its effect on body nutrient composition and digestive gland histology. Journal of Crustacean Biology. 35(1)

Vlahos, N. Vasillopoulos, M. Mente, E. Hotos, G. Katselis, G. and Vidalis, K. 2015. Yolk-sac larval development of the substrate-brooding cichlid Archocentrus nigrocasciatus in relation to temperature. Integrative Zoology, 10: 497-504.

Berillis, P., Panagiotopoulos, N., Boursiaki, V., Karapanagiotidis, I.T and Mente, E. 2015. Vertebral length and ultra-structure measurements of collagen fibrils and mineral content in the vertebrae of lordotic gilthead seabreams (Sparus aurata). Micron, 75: 27-33.

Hatziioannou, M., Golomazou, E. 2015. Blood histology of aquatic vertebrates. In: Hatziioannou, M., Vafidis, D. Laboratory histology exercises. Histology of aquatic organisms. Hellenic Academic e-books. Kallipos, 41-46.

2014

Kormas, K.A., Meziti, A. Mente, E., and Fretzos, A. 2014. Gut microorganisms in organic and conventional sea bream. Microbiology open. Microbiology. doi: 10.1002/mbo3.202.

Tsikliras, A. Stergiou, A. Adamopoulos N., Pauly, D. and Mente E. 2014. Shift in trophic level of Mediterranean mariculture species. Conservation Biology. 28 (4), 1124–1128.

Rotllant, G., Mente, E., Gisbert, E., and Karapanagiotidis, I.T. 2014. Effects of different diets on the digestive physiology of adult Norway lobster Nephrops norvegicus. Journal of Shellfish Research, 33(1), 1–9.

Carter, C.G. and Mente, E. 2014. Protein synthesis in crustaceans – a review focused on feeding and nutrition. Cent. Eur. J. Biol. 9(1),1-10.

Polymeros, K., Kaimakoudi, E., Mitsoura, A., Nikouli, E. and Mente E. 2014. The determinants of consumption for organic aquaculture products- evidence from Greece. Aquaculture Economics and Management. 18:(1) 45-59.

Daoud, D., Fairchild, W., Comeau, M., Bruneau, B., Mallet, M., Jackman, P., Benhalima, K., Chabot, D., Berillis, P. and Mente, E. 2014. Impact of an acute sublethal exposure of endosulfan on early juvenile lobster, Homarus americanus. Aquatic Science and Technology, 2(2): 15-30.

Golomazou, E., Exadactylos, A., Malandrakis, E.E., Karatzinos, T., Gkafas, G., Dadali O. and Panagiotaki P. 2014. Early diagnosis of enteromyxosis in intensively reared sharpsnout seabream, Diplodus puntazzo. Aquatic Living Resources 27 (2): 99- 106.

Malandrakis, Ε.Ε, Exadactylos, Α., Dadali, Ο., Golomazou, Ε., Klaoudatos, S., and Panagiotaki P. 2014. Molecular cloning of four glutathione peroxidase (GPx) homologs and expression analysis during stress exposure of the marine teleost Sparus aurata. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 168: 53–61.

Karapanagiotidis, Ι.T., Karalazos, V., Kougioumtzis, N., Tsiamis, V., Tsiaras, V., Neofitou, C., Karacostas, I. and Nengas, I. 2014. Growth and feed utilization of golden grey mullet (Liza aurata) in a coastal lagoon ecosystem fed compound feeds with varying protein levels. 9 pages. The Israeli Journal of Aquaculture – Bamidgeh (open access journal)

Karapanagiotidis Ι.Τ. 2014. The Re-Authorization of Non-Ruminant Processed Animal Proteins in European Aqua feeds. Fisheries and Aquaculture Journal, 5:4 http://dx.doi.org/10.4172/ 2150-3508.1000e111.

2013

Mitsoura, A. Kagalou I., Papaioannou, N. Berillis, P., Mente, E. and Papadimitriou, T. 2013. The presence of microcystins in fish Cyprinus carpio tissues:an histopathological study. International Aquatic Research. 5:8. DOI: 10.1186/2008-6970-5-.

Vlahos, N., Kormas, K., Pachiadaki, M.G., Meziti, A., Hotos, G.N. and Mente, E. 2013. Changes in bacterioplankton apparent species richness in two ornamental fish aquaria. Springer Plus, 2:66.

Berillis, P., Simon, C., Mente, E., Sofos, F. and Karapanagiotidis, I.T. 2013. A novel image processing method to determine the nutritional condition of lobsters. Micron 45: 140-144.

2012

Carter, C.G., Mente, E., Barnes, R.S, and Nengas, I. 2012. Protein synthesis in gilthead sea bream: response to partial fishmeal replacement. British Journal of Nutrition. doi: 10.1017/S0007114512000426.

Samaee S-M., Mente, E. and Estévez, A. 2012. Egg protein bound amino acid content and embryo/larva success in common dentex (Dentex dentex), a marine pelagophil teleost. Animal Biology. doi 10.1163/15707563-00002394.

Mente, E., Stratakos, A. Boziaris, I.S., Kormas, K.A., Karalazos, V., Karapanagiotidis, I.T., Catsiki, A.V. and Leondiadis, L. 2012. The effect of organic and conventional production methods on sea bream growth, health and body composition; a field experiment. Scientia Marina. 76(3): 549-560.

2011

Mente, E. Carter, C., Karapanagiotidis, I. and Katersky, R. 2011. Protein synthesis in wild-caught Norway lobster (Nephrops norvegicus L.). Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 409: 208-214.

Mente E., Karalazos V., Karapanagiotidis I.T. and Pita C. 2011. Nutrition in organic aquaculture: an inquiry and a discourse. Aquaculture Nutrition 17(4): e798-e817.

Adamidou, S., Rigos, G., Mente, E., Nengas, I. and Fountoulaki, E. 2011. Effects of lipid and fibre level of diet on growth performance and digestibility of sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo). Mediterranean Marine Science, 12 (2): 401-412

Berillis, P., Mente, E. and Nengas, I. 2011. Collagen fibrils in cultured and wild sea bream (Sparus aurata) liver. The Scientific World Journal, 11: 917-929.

Karapanagiotidis, I.T. and Neofitou, C. 2011. The Role of Aquaculture in Providing a Highly Nutritious and Health-Promoting Food for Human: Concerns and Challenges. In: “Food Quality: Control, Analysis and Consumer Concerns”, D.A. Medina and A.M. Laine (Eds.), ISBN: 978-1-61122-917-2, Nova Science Publishers, Inc., pp. 303-310, (e-book).

Καραπαναγιωτίδης. Ι.Θ. (2011). Λιπίδια. Στο βιβλίο με τίτλο «Διατροφή και φυσιολογία θρέψεως ιχθύων και καρκινοειδών». (Μεντέ Ε. και Νέγκας Ι.). Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, σελ. 163-250.

2010

Karapanagiotidis, I.T., Yakupitiyage, A., Little, D.C., Bell, M.V. and Mente, E. 2010. The nutritional value of lipids in various tropical aquatic animals from rice – fish farming systems in northeast Thailand. Journal of Food Composition and Analysis, 23:1–8.

Mente, E. 2010. Survival, food consumption and growth of Nephrops norvegicus kept in laboratory conditions. Journal of Integrative Zoology, 5:256-263.

Fountoulaki E., Henry M., Rigos, G., Vasilaki, A., Sweetman, E. Mente, E. and Nengas, I. 2010. Evaluation of zinc supplementation in European sea bass (Dicentrarchus labrax). Aquaculture Research, 41(9): 208-216.

Seyed-Mohammadreza, S., Mente, E., Estevez, A., and Jiménez, G. (2010). Embryo and larva development in Common Dentex (Dentex dentex), a pelagophil teleost: the quantitative composition of egg free amino acids and their interrelations. Theriogenology 73(7): 909-919.

Mente, E., Davidson, I. Karapanagiotidis, I.T., Fountoulaki E., and Nengas, I. 2010. Amino-acid analysis in the shore crab Carcinus maenas (Decapoda: Brachyoura). Journal of Crustacean Biology, 30(4): 643-650.

Meziti A., Ramette, A., Mente, E., Amann, R. and Kormas, K. 2010. Temporal shifts of the Norway lobster (Nephrops norvegicus) gut bacterial communities. FEMS Microbiology Ecology, 74(2): 472-484.

2009

Mente, E., Karapanagiotidis, I.T., Logothetis, P., Vafidis, D., Malandrakis, E., Neofitou, N., Exadactylos, A. and Stratakos, A. 2009. The reproductive cycle of Norway lobster. Journal of Zoology 278: 324-332.

2008

Μente, E., Pierce, G.J., Spencer, N., Martin, J.C., Karapanagiotidis, I.Τ., Santos, M.B., Wang, J. and Neofitou C. 2008. Diet of demersal fish species in relation to aquaculture development in Scottish sea lochs. Aquaculture 277: 263-274.

2007

Karapanagiotidis, I.T., Bell, M.V., Little, D.C. and Yakupitiyage, A. 2007. Replacement of dietary fish oils by alpha-linolenic acid-rich oils lowers omega 3 content in tilapia flesh. Lipids, 42(6): 547-559.

2006

Karapanagiotidis, I.T., Bell, M.V., Little, D.C., Yakupitiyage, A., Rakshit, S.K. (2006). Polyunsaturated Fatty Acid Content of Wild and Farmed Tilapias in Thailand: Effect of Aquaculture Practices and Implications for Human Nutrition. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54(12): 4304-4310.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών ΠΘ είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονο εργαστηριακό́ εξοπλισμό́ ικανό́ να υπηρετήσει τις ανάγκες της εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει.

Διαθέτει πλήρως λειτουργικό́ Πειραματικό́ Σταθμό́ Υδατοκαλλιεργειών που έχει αδειοδοτηθεί (EL-43BIO/exp-01) για χρήση ζώων εργαστηρίων. Όλες οι διαδικασίες εκτελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς (Οδηγία 2010/63/ΕΕ) και οι ερευνητές ακολουθούν τις οδηγίες «3R» και ARRIVE που έχουν εγκριθεί́ για πειράματα με ζώντα ζώα. Το εξειδικευμένο επιστημονικό́ προσωπικό́ που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα, τις διαδικασίες, τη δειγματοληψία και την ευθανασία του ζώου είναι καλά́ εκπαιδευμένο και ικανό́ να αναγνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες υπό την επίβλεψη επιστημόνων διαπιστευμένων από τον φορέα FELASA. Στον ειδικά σχεδιασμένο χώρο παρέχεται ολοκληρωμένο και καλά εξοπλισμένο εργαστήριο για έρευνα στην υδατοκαλλιέργεια (wet lab). Δεξαμενές και ενυδρεία επανακυκλοφορίας που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση και την επεξεργασία του νερού, διασφαλίζουν σταθερές συνθήκες για τα ψάρια. Ο Σταθμός διαθέτει τρία (3) συστήματα δεξαμενών ανακύκλωσης νερού (RAS) με συνολικά́ 52 δεξαμενές σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον (θερμοκρασία, ποιότητα νερού́, φωτοπερίοδος). Επίσης, γίνονται πειραματισμοί στο πεδίο της ενυδρειοπονίας (aquaponocis). Οι πειραματικές δεξαμενές και τα ενυδρεία ποικίλλουν σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται για πολλαπλούς ερευνητικούς σκοπούς. Τα συστήματα φιλτραρίσματος και αποστείρωσης διασφαλίζουν την καθαρότητα και την υγιεινή του νερού, κρίσιμα για την υγεία των ψαριών. Επίσης, χρησιμοποιούνται υπολογιστικά εργαλεία (λογισμικό για την ανάλυση δεδομένων)  παρακολούθησης συμπεριφοράς τροφοληψίας.

Το εργαστήριο υδατοκαλλιεργειών διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο αναλυτικό́ εργαστήριο ελέγχου ποιότητας πρώτων υλών, ιχθυοτροφών, βιολογικών δειγμάτων και ιχθυοπαθολογικών αναλύσεων. Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις που προσφέρονται είναι εξοπλισμένες για να υποστηρίξουν την προηγμένη έρευνα και την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.

Στην υλικοτεχνική́ υποδομή́ περιλαμβάνονται:

•           Όργανα προσδιορισμού πρωτεϊνών (2 Kjeldahl)

•           Όργανα προσδιορισμού́ λιπών (2 Soxlet)

•           Θερμιδόμετρο

•           Φούρνοι ξήρανσης, αποτεφρωτήρα (5)

•           Αέριος χρωματογράφος-φασματογράφος μάζας

•           Απαγωγοί αερίων (2)

•           Εξοπλισμός ιστολογίας (ιστοκινέτα, μικροτόμο, μικροσκόπιο με κάμερα και λογισμικό́ κ.λπ.)

•           Θάλαμος κάθετης νηματικής ροής βιο-ασφάλειας

•           Ψυγεία (4), καταψύξεις -20°C (6), υπερκαταψύξεις -80°C (2)

•           Οπτικά́ μικροσκόπια, στερεοσκόπια, μικροσκόπιο φθορισμού́ με ενσωματωμένη κάμερα,

•           Μultiplate reader

•           NIR

•           Real-time PCR, High Resolution Melt analyzer

•           Συσκευές ηλεκτροφόρησης

•           Ψυχόμενες φυγόκεντροι (2), φυγόκεντρος μικροαιματοκρίτη

•           Υδατόλουτρα

Επίσης διαθέτει μονάδα παρασκευής ιχθυοτροφών και περιλαμβάνει συσκευές άλεσης και ανάμιξης πρώτων υλών, μηχάνημα πελλετοποίησης (California Pellet Mill, Irmeco), ξηραντήριο κ.λπ.

 

Για να κατεβάσετε το ΦΕΚ Ίδρυσης του εργαστηρίου πατήστε εδώ.